Sivuillani on kaksi suomenkielistä biografiaa, joista voin muokata sopivat versiot kulloiseenkin tapahtumaan sopivaksi.

Lyhyt biografia

Sirja Nironen on nykymusiikkiin hurahtanut sellisti, joka viihtyy niin solistina kuin moninaisissa yhtyeissä. Hän on Tampere Filharmonian, Versoi Ensemblen ja ÄÄNI-kollektiivin jäsen, ja vierailee syksyn 2023 aikana Turun filharmonisen orkesterin ja Ruotsin kamariorkesterin soolosellistinä. Sirja on esiintynyt mm. Radion Sinfoniaorkesterin, Hampurin Sinfonikkojen ja Kronenchor Friedrichstadt Berlinin solistina, ja on kantaesittänyt Häubleinin, Seppälän, Riddelinin ja Zinovjevin sellokonsertot.

Sirjan voi bongata musiikin parista myös suuren osan vapaa-ajastaan - tällä hetkellä hänen suosikkejaan ovat Radu Lupun Schubert-levytykset, ja Piazzollan, Ólafur Arnaldsin ja JP Saxen tuotanto. Sirjan rakastamiin muihin asioihin lukeutuvat kuntosali, sauna, burgundinpunainen ja petroolinsininen, dramaattiset huulipunat, tummapaahtoinen kahvi, ihastuttavat tuoksut, mauton huumori ja sopivan nuhteelliset ihmiset.

11.10.2023

Ansioluettelomaisempi biografia 

Sellisti Sirja Nironen (s. 1992) esiintyy niin solistina, kamari- ja orkesterimuusikkona kuin nykymusiikin ja kevyen musiikin yhtyeissäkin. 

Nironen on esiintynyt Radion Sinfoniaorkesterin, Hampurin Sinfonikkojen, Turun filharmonisen orkesterin, Joensuun kaupunginorkesterin, Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin, Orchestra OIDA Arezzon, Lappeenrannan kaupunginorkesterin, Kronenchor Friedrichstadt Berlinin, Caprico Orchestran ja Sinfoniaorkesteri Vivon solistina. Hän on kantaesittänyt lukuisia teoksia, mukaanlukien Häubleinin, Seppälän, Riddelinin ja Zinovjevin sellokonsertot.

Nirosta on kuultu mm. Helsingin juhlaviikoilla, Musical Chairs -festivaalilla Montrealissa, Santa Fé:n kamarimusiikkijuhlilla, Amsterdam Cello Biennalessa, Tampere Biennalessa, Meidän Festivaalilla, Naantalin musiikkijuhlilla, Korsholman musiikkijuhlilla, Sysmän Suvisoitossa, Kaivos-festivaalilla ja Unerhörte Musik Festival Berlinissä. Hänet on palkittu Turun sellokilpailussa (3. palkinto ja Yleisradion erikoispalkinto, 2018), Rooman Grand Prize Virtuoso -kilpailussa (1. palkinto, 2017) ja kansallisissa kamarimusiikkikilpailuissa (Erkki Melartin-kilpailu 2007, 2. palkinto, Juvenalia-kilpailu 2006, jaettu 1. palkinto). 

Nironen on valmistunut musiikin kandidaatiksi Berliinin Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulusta ja musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta. Hän on opiskellut Taru Aarnion, Hannu Kiiskin, Arto Noraksen, Frans Helmersonin ja Martti Rousin johdolla, ja on osallistunut mm. Lynn Harrellin, Natalia Gutmanin ja Jean-Guihen Queyrasin mestarikursseille.

Aktiivisesti levyttävällä Nirosella on merkittävä osuus mm. vuoden 2023 Teosto-palkinnon voittaneella Mikko Sarvanne Garden - Heräämisen valkea myrsky -albumilla (Eclipse Music, 2022) ja levyillä Avanti! - Lotta Wennäkoski ZENG (Alba Records, 2023), Restart - Finnish Game Music Revised (Game Music Collective, 2023), Lucy Abrams-Husso - Duel (Siba Records, 2022), Uuno Klamin kamarimusiikkia (Alba Records, 2020), Double Identity - Simon Kanzler (WhyPlayJazz, 2016), Quartphonic EPK - Elena Mindru Third Stream Project (EM Records, 2016) ja Vita Brevis, Ars Longa (2012, Naantalin musiikkijuhlat). Keväällä 2019 Nironen ja Naoko Ichihashi nauhoittivat YLE:lle Skrjabinin, Sostakovitsin ja Tsaikovskin musiikkia.

Nirosta ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Musiikin edistämissäätiö, Pro Musica, Alfred Kordelinin säätiö, Wegelius-säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, sekä lukuisat yksityiset tukijat.

7.12.2023