Sivuillani on kaksi eri mittaista biografiaa, joista voin muokata sopivat versiot kulloiseenkin käyttötarkoitukseen sopivaksi.

Lyhyt biografia

Sirja Nironen on nykymusiikkiin hurahtanut sellisti, joka viihtyy niin solistina kuin moninaisissa yhtyeissä. Hän on Versoi Ensemblen ja ÄÄNI-kollektiivin jäsen, ja on vieraillut kauden 23-24 aikana Turun filharmonisen orkesterin, Ruotsin kamariorkesterin ja Trondheimin sinfonia- ja oopperaorkesterin soolosellistinä. Sirja on esiintynyt mm. Radion Sinfoniaorkesterin, Hampurin Sinfonikkojen ja Kronenchor Friedrichstadt Berlinin solistina, ja hänen lukuisiin kantaesittämiinsä teoksiin kuuluvat mm. Seppälän, Riddelinin ja Zinovjevin sellokonsertot. Sirja on mukana vuoden 2024 Kaivos-festivaalin taiteellisessa suunnitteluryhmässä.

Sirjan voi bongata musiikin parista myös suuren osan vapaa-ajastaan - tällä hetkellä hänen suosikkejaan ovat Ólafur Arnaldsin, Nils Frahmin ja Rhyen tuotanto. Sirjan rakastamiin muihin asioihin lukeutuvat neon, vintage, kuntosali, sauna, avanto, pitsi, mesh ja glitter, improvisointi, tummapaahtoinen kahvi, chili, ihastuttavat tuoksut, mauton huumori ja sopivan nuhteelliset ihmiset.

                                                    16.4.2024

Biografia 

Sirja Nironen on nykymusiikkiin hurahtanut sellisti, joka viihtyy niin solistina kuin moninaisissa yhtyeissä. Hän on Versoi Ensemblen ja ÄÄNI-kollektiivin jäsen,  ja on vieraillut kauden 23-24 aikana Turun filharmonisen orkesterin, Ruotsin kamariorkesterin ja Trondheimin sinfonia- ja oopperaorkesterin soolosellistinä. Vuonna 2024 hän on mukana Kaivos-festivaalin taiteellisessa suunnitteluryhmässä.

Nironen on esiintynyt Radion Sinfoniaorkesterin, Hampurin Sinfonikkojen, Turun filharmonisen orkesterin, Joensuun kaupunginorkesterin, Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesterin, Orchestra OIDA Arezzon, Lappeenrannan kaupunginorkesterin, Kronenchor Friedrichstadt Berlinin, Caprico Orchestran ja Sinfoniaorkesteri Vivon solistina. Hänen lukuisiin kantaesittämiinsä teoksiin kuuluvat mm. Seppälän, Riddelinin ja Zinovjevin sellokonsertot.

Nirosta on kuultu mm. Helsingin juhlaviikoilla, Musical Chairs -festivaalilla Montrealissa, Santa Fé:n kamarimusiikkijuhlilla, Amsterdam Cello Biennalessa, Tampere Biennalessa, Meidän Festivaalilla, Avanti!:n Suvisoitossa, Naantalin musiikkijuhlilla, Korsholman musiikkijuhlilla, Sysmän Suvisoitossa, Kaivos-festivaalilla ja Unerhörte Musik Festival Berlinissä. Hänet on palkittu Turun sellokilpailussa (3. palkinto ja Yleisradion erikoispalkinto, 2018), Rooman Grand Prize Virtuoso -kilpailussa (1. palkinto, 2017) ja kansallisissa kamarimusiikkikilpailuissa (Erkki Melartin-kilpailu 2007, 2. palkinto, Juvenalia-kilpailu 2006, jaettu 1. palkinto). Nironen toimi Tampere Filharmonian varaäänenjohtajana 2020-2024, ja on keikkaillut orkesterimuusikkona useissa orkestereissa Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Nironen on valmistunut musiikin kandidaatiksi Berliinin Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulusta ja musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta. Hän on opiskellut Taru Aarnion, Hannu Kiiskin, Arto Noraksen, Frans Helmersonin ja Martti Rousin johdolla, ja on osallistunut mm. Lynn Harrellin, Natalia Gutmanin ja Jean-Guihen Queyrasin mestarikursseille.

Aktiivisesti levyttävällä Nirosella on merkittävä osuus mm. vuoden 2023 Teosto-palkinnon voittaneella Mikko Sarvanne Garden - Heräämisen valkea myrsky -albumilla (Eclipse Music, 2022) ja levyillä Avanti! - Lotta Wennäkoski ZENG (Alba Records, 2023), Restart - Finnish Game Music Revised (Game Music Collective, 2023), Lucy Abrams-Husso - Duel (Siba Records, 2022), Uuno Klamin kamarimusiikkia (Alba Records, 2020), Double Identity - Simon Kanzler (WhyPlayJazz, 2016), Quartphonic EPK - Elena Mindru Third Stream Project (EM Records, 2016) ja Vita Brevis, Ars Longa (2012, Naantalin musiikkijuhlat). Keväällä 2019 Nironen ja Naoko Ichihashi nauhoittivat YLE:lle Skrjabinin, Sostakovitsin ja Tsaikovskin musiikkia.

Nirosta ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus, Musiikin edistämissäätiö, Pro Musica, Alfred Kordelinin säätiö, Wegelius-säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, sekä lukuisat yksityiset tukijat.

13.5.2024